Замочування і пророщування насіння

Замочування і пророщування насіння
Замочування і пророщування насіння

Замочування і пророщування насіння Використовували за старих часів для прискорення їхнього проростання. При оптимальній температурі 25-28°С насіння починає накльовуватися. Його акуратно просушують для додання сипкості. (Важливо не упустити момент, щоб проростки не переросли). Але і цей простий прийом може бути шкідливий. Не все насіння переносить таке занурення, наприклад, насіння огірка може задихнутися від нестачі кисню й загинути. До того ж пророщене насіння, посіяне у відкритий ґрунт, більш уразливе у випадку попадання в несприятливі умови, у нього немає можливості «зробити паузу» і перечекати ці неприємності. Замочене насіння можна висівати тільки в добре прогрітий вологий ґрунт, при зниженні температури ґрунту або нестачі вологи воно швидко згниє.

Насіння деяких культур містить велику кількість ефірних олій, що затримують процес проростання. Це, зокрема, морква, коріандр, кріп, фенхель і інші. їхнє насіння поміщають у мішечок із нещільної тканини та промивають 20-30 хвилин під проточною теплою (20-25°С) водою. Але занадто сильне промивання небажане, тому що ефірні олії – це частина необхідних насінню запасних поживних речовин.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *