Заморожування ягід

Заморожування ягід

Заморожування – це один з найоптимальніших способів зберегти усі вітаміни, корисні речовини, які містяться в ягодах. Заморожувати ягоди можна по-різному: міксами та окремо, у вигляді пюре, порізані шматочками чи пом’яті, у сиропі, з цукром чи без.

♦ Ягоди для заморожування повинні бути стиглими і не пошкодженими, інакше їхня якість буде у процесі зберігання знижуватися. Важливим є і те, щоб вони не були переспілими.

♦ Перед заморожуванням ягоди необхідно перебрати, промити холодною проточною водою на друшляку і трохи просушити, щоб не було зайвої вологи. Це найзручніше робити, розклавши їх тонким шаром на паперові рушнички. Також ягоди можна перетерти на пюре і заморозити.

♦ Щоб ягоди у процесі заморожування не злипалися і їх легко можна було відокремлювати, бажано розкласти їх в один шар на будь-який плоский піддон або деко і помістити у морозилку на 2 год. Як тільки ягоди промерзнуть, їх можна розкласти у пластикові лотки чи поліетиленові пакети. У такому разі ягоди залишаться цілими.

♦ Краще заморожувати ягоди невеликими порціями, а при необхідності потім можна взяти два-три пакетики. Будь-який посуд із замороженими ягодами має бути щільно закритим, це не дозволить їм втрачати природну вологу і накопичувати лід.

♦ При заморожуванні ягоди збільшуються у розмірі, і це потрібно врахувати при підборі ємностей. Для найбільш ніжних ягід краще використовували не пакети, а пластикові контейнери, у яких ягоди не втратять свою форму. Для зберігання найкраще виділити у морозильній камері окремі полиці.

♦ Якщо ви хочете заморозити ягоди з цукром, то його потрібно приблизно 200-300 г на 1 кг ягід. Додайте до цілих ягід чи пюре цукор, обережно перемішайте, щоб він розчинився. Викладіть у контейнери чи пластикові пакети для заморожування, залишаючи сантиметр-два порожнього простору, щільно закрийте ємності і покладіть у морозильну камеру. А якщо у сиропі, тоді на 1 л холодної води додайте 200-300 г цукру (для кисліших фруктів можна брати і 400 г цукру), доведіть до кипіння і кип’ятіть 2-3 хв., постійно помішуючи. Охолодженим сиропом залийте ягоди у контейнерах і заморозьте.

♦ Оптимальна температура для заморожування 18-23 °С. Так вони будуть зберігатися протягом року.

♦ Не заморожуйте повторно розморожені ягоди.

«Погляд часу» №30-2019

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

1 коментар до “Заморожування ягід

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *