Заморожуємо зелень
Заморожена зелень збагачує наше зимове меню вітамінами і чудовим ароматом.
Кінза. Миємо, обриваємо листочки і складаємо у мішечок. Мішечок зав’язуємо і кладемо у морозилку.
Петрушка для прикрашання страв. Для прикрашання страв годиться «кучерява» петрушка. Петрушку перебираємо, відбираючи найкрасивіші зелені гілочки. Миємо, струшуємо, даємо обсохнути 30 хв. У петрушки обриваємо віночки листочків, зриваємо зелень без стеблинок. Складаємо у мішечок, не притискаючи. Кладемо у морозильник.
Кріп, петрушка. Перебираємо, викидаючи почорнілі та пожовклі гілочки. Миємо, струшуємо. Даємо з півгодини обсохнути. Ріжемо дрібно, як на суп. Нарізане складаємо у поліетиленові пакети.
Можна зробити суміш із петрушки та кропу у пропорції 1 :2. Або скласти окремо.
Щавель. Листя щавлю перебираємо: зіпсоване, з плямами і пожовкле відкидаємо. Потім кожен листочок миємо окремо. Щавель має бути вологим.
Перед нарізанням складаємо листочок до листочка, можна скласти велику купку. Ріжемо впоперек і кладемо у мішечок. Його – у морозильник.
Суха заморозка
Вимиту, перебрану зелень, добре обсушити, нарізати чи залишити цілою. Вкласти у повітронепроникний контейнер або щільно загорнути, а плівку чи фольгу скласти у поліетиленові пакети і заморозити.
Вкладати зелень у пакети невеликими порціями (150-200 г максимум) і щільно зав’язувати, щоб вийшов твердий мішечок із мінімальним умістом повітря. Усередині накопичиться вуглекислий газ і зелень краще збережеться.
Із водою
Дрібно нарізану зелень розкласти у форми для льоду і, ущільнивши її, залити водою. Заморожені кубики пересипати у пакетик і сховати у морозилку.
Можна заморожувати у воді м’яту, базилік, шавлію цілими невеликими листочками, такі кубики льоду гарні у різних коктейлях.
Термін зберігання замороженої зелені: від 6 місяців до року при температурі -15-20 °С.
Заморожену зелень можна використовувати так само, як і свіжу, у різних стравах, заморожену у воді – у рідких стравах і соусах.