Запашний будинок
Для того, щоб ваш будинок пах будинком, а не складом/зоопарком/столовою потрібно дотримуватися кількох простих правил.
1. Обов’язково провітрювати квартиру не рідше трьох разів на добу, а також окремо після приготування, роботи з сильнопахучими речовинами. Це – наскрізне провітрювання, що запобігає вбирання запахів у килими, текстиль та м’які меблі. Крім протягу потрібна ще і постійна вентиляція: відкриті кватирки чи витяжки у ванній і кухні.
2. На подушки у спальні перед сном капайте краплю лавандової олії – і спати буде краще, і запах випраної білизни не буде застоюватися.
3. У мікрохвильовку час від часу ставимо на повну потужність на 30 сек. чашку води з соком лимона – так знищується неприємний «мікрохвильовий» запах.
4. Якщо на кухні щось згоріло чи занадто відчутно приготувалося, прокип’ятіть на плиті протягом півгодини з відкритою кришкою 1,5 л води, у яку видавлений сік одного лимона і кинуті п’ять штучок гвоздики.
5. У духовку одразу після приготування кладемо шкірку апельсина і тримаємо там до повного охолодження духовки.
6. Запах у будинку від водопровідних труб відбиває така суміш, кинута на 15 хв. в отвір труби: харчова сода, сіль і оцет у пропорції 1 : 1 : 2. Тримаємо чверть години, змиваємо гарячою водою.
7. При боротьбі з запахом у холодильнику можна використовувати харчову соду. Просто поставити у холодильник звичайну харчову соду, у пластиковому контейнері з дірочками і змінювати раз на три місяці.
8. Заливаємо у праску не воду, а слабкий розчин есенції конвалії, фіалки чи флердоранжа.
9. В ящики з білизною і на полиці з одягом розкладаємо лляні мішечки, у які зашиті: висушені у духовці стружки апельсинової цедри, кавові зерна, стручки ванілі і палички кориці.
10. Посуд після риби обполіскувати з оцтом, а в руках розтираємо зернятко кави.
«Погляд часу» №18-2019