Застосування попелу на присадибній ділянці

Дим від вогнищ із сусідніх дачних ділянок, чи то приготування шашликів, чи то спалювання рослинного сміття подобається не всім. Але за допомогою саме багаття можна виготовити безкоштовне найцінніше добриво.

Деревний попіл містить більше половини всіх елементів таблиці Менделєєва. Але найбільше таких речовин, як кремній, кальцій, калій, фосфор.

Використовувати попіл в якості добрива

Попіл, як добриво, використовують для таких культур: картопля, огірки, кабачки, морква, суниця, малина, полуниця.

Мало хто знає, але попіл – це не тільки добриво. Внесення його у ґрунт облагороджує його структуру, щоб розм’якшити. Попіл має лужну реакцію і зменшує кислотність ґрунту.

Використовувати попіл в якості добрива

Кількість попелу залежить від хімічного складу ґрунту, від частоти використання органічної підгодівлі. Якщо у ґрунті кисле середовище, то рекомендується вносити деревного попелу від 0,7 кг до 1,5 кг на м². Якщо в якості палива використовується солома, то норма збільшується у 2 рази. Використовуючи попіл як калійно-фосфорне добриво, рекомендується вносити 100-150 г на м².

Підживлення рослин

Протягом вегетаційного періоду корисно робити рідку підгодівлю з попелу для рослин. Беруть 100 г попелу і ретельно розмішують у відрі води. Цим розчином поливають рослини протягом усього вегетаційного сезону. Для добрива рослин, які звикли до кислого середовища, таких як хвойні, рододендрони, азалії, не варто використовувати попіл в якості рідкого добрива.

  • Під огірки , патисони та кабачки вносять 1 стакан золи протягом перекопування грунту, 1-2 ст.л. в кожну ямку при посадці розсади, а на збіднених землях в період вегетації на додаток удобрюють рослини протягом поливу: використовують один стакан золи на кв.м.
  • До помідорів , перцю  і баклажанів  під час перекопування грунту вносять три склянки золи на квадратний метр, а при посадці розсади цих культур – по жмені в лунку.
  • Під капусту різних видів вносять при перекопуванні 1-2 склянки попелу на квадратний метр, при посадці розсади – теж жменю в лунку.
  • Під озимий часник і цибулю при осінній перекопуванні в землю вносять дві склянки золи на квадратний метр, а навесні (в ролі добрива) – 1 стакан на квадратний метр.
  • Перед засівом гороху, квасолі, салату, крес-салату, редиски, кропу, моркви, петрушки , столового буряка і редьки в грунт закладають один стакан золи на один квадратний метр.
  • Під час висадки картоплі з землею перемішують дві сірникові коробки золи і додають під бульбу в кожну лунку. Навесні протягом перекопування застосовують один стакан золи на квадратний метр. У період вегетації деревну золу також застосовують як підгодівлю: при першому підгортанні картоплі під кожен кущ додають 1-2 ст.л. попелу, а при другому підгортанні (на самому початку бутонізації) норму підвищують до 1/2 склянки під кущ.
Боротьба зі шкідниками і хворобами рослин

Попіл ефективно можна використовувати як засіб боротьби зі шкідниками і хворобами багатьох культур. Для цього його треба ретельно розтерти, потім зволожити листя за допомогою обприскувача і цим порошком обсипати рослини.

Якщо приготувати настій із попелу, тютюну, господарського мила в рівних пропорціях, то дуже результативно можна боротися з борошнистою росою і попелицею.

Попіл треба зберігати у сухому місці, при цьому він не втратить своїх властивостей тривалий час.

Читайте також: Дайте часнику попелу

«Погляд часу» №23-04.06.2020

Передплата онлайн
FacebookTwitterPinterest

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *