Зберігаємо крупи правильно
Зараз немає необхідності закуповувати крупу мішками. Однак і один пакет потрібно зуміти зберегти, щоб у продукті не завелися непотрібні «жителі».
Принесену з магазину крупу бажано відразу перебрати. Іноді радять просмажити чи поставити на 5 хв. у мікрохвильовку, але це трохи погіршує корисні властивості. Взимку крупу дня на 4 можна винести на балкон, щоб знищити можливих шкідників і їх личинок.
Зберігати найкраще у чистих і сухих скляних банках під поліетиленовою кришкою чи щільною лляною тканиною. Єдиний мінус – банки займають багато місця. Можна використовувати спеціальні пластикові контейнери для сипучих продуктів зі щільною кришкою. Не можна зберігати крупу у поліетиленових або паперових пакетах – вона або «задихається», або стає вологою.
Місце для зберігання крупи має бути темним, холодним і сухим. Щоб попередити зараження шкідниками, в ємність із крупою бажано покласти пару неочищених зубчиків часнику чи лаврового листя, шматочок зім’ятої фольги чи звичайну металеву ложку.
При покупці варто звертати увагу на дату випуску крупи і термін придатності.
Вдома потрібно періодично проводити ревізію запасів, пам’ятаючи, що у кожного продукту свій термін зберігання: не більше півроку – в ядриці та вівсяних пластівців «Геркулес», приблизно 7 місяців – у пшона, рік – у рису, 1,5 року – у перловки. Ошпарений шліфований рис може зберігатися довго. Однак тривалість зберігання позначається на смакових якостях (пшоно, зокрема, із часом стає прогірклим), тому кожну нову партію краще купувати після того, як витрачена попередня.