Збільшуємо продуктивність бульби
Якщо бульб цінного сорту картоплі дуже мало, можна збільшити їх продуктивність так. У березні вічка, які дали кілька паростків по 1-1,5 см, обережно вирізають із частиною бульби, а решту бульби кладуть у коробку для пророщування інших вічок. Усі зрізи обов’язково припудрюють золою.

Вирізані вічка висаджують у невеликі контейнери. Паростки проростають і дуже швидко ростуть.
До цього часу потрібно підготувати грядку. Як тільки зійде сніг, землю накривають чорною плівкою, щоб вона прогрілася. У борозни насипають золу, перегній, кладуть сіно чи торішню траву, напівперепріле листя. Картопляну розсаду ставлять у борозну похило і повністю засипають ґрунтом так, щоб над верхівкою був шар 2-3 см. Потім укривають лутрасилом, а зверху на дуги натягують плівку, добре зміцнюючи її по краях, щоб у середині була плюсова температура. Під таким укриттям картопляне бадилля витримує заморозки до -4-5 °С.
Коли сходи з’являться із землі, їх знову засипають ґрунтом. Коли температура повітря піднімається вище +10 °С, плівку на день знімають. Поливають, підгортають і підживлюють, як звичайну картоплю.
При такому способі з кожної бульби отримують 10-12 паростків, а при традиційному в кращому випадку 5-6. Кожен паросток дає 2-4 бульби середньої величини. Тому підрахувати, наскільки збільшується продуктивність однієї картоплини, неважко.
«Погляд часу» №12-13.23.03.2022