Збираємо середньостиглу капусту

Збираємо середньостиглу капусту
Збираємо середньостиглу капусту

На початку серпня дозріває середньостигла капуста. Про готовність її до споживання дізнатися нескладно. Це і розміри качанів, і їхня щільність, і поява більш світлої блискучої плями на «верхівці» качана. Ця пляма означає, що ріст і дозрівання качана закінчилися.

На зберігання середньостиглу капусту прибирають у суху погоду, коли рослини обсохнуть. Якщо качани доводиться прибирати з грядок у сиру погоду, то перед закладанням на зберігання їх треба просушити. Щоправда, середньостигла капуста не призначена для тривалого зберігання. Вона зберігається усього 2-3 місяці. Тому краще використовувати її для квашення. Однак і до цього моменту її необхідно зберегти без пошкоджень.

Качани повинні бути свіжими, цілими, непророслими, здоровими і чистими. Їх зрізають із качаном гострим важким ножем на 2-3 см від землі. Не можна кидати капусту, щоб не травмувати її ударами. У жодному разі не можна залишати прибрані качани на сонці, оскільки вони при цьому втрачають дуже багато вологи, зів’януть і стають непридатними для зберігання. Прибрані качани необхідно переносити дбайливо, не пошкоджуючи листя.

При закладці на зберігання перші листки, що покривають качан, видаляють, оскільки вони дуже сильно ускладнюють повітрообмін у підвалі після укладання їх у штабель. Найкраще капуста зберігається при температурі від 0 до 1 °С.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *