Зелені борщі

Зелений борщ

Після червоних наваристих зимових борщів душа просить легких вітамінних гарячих страв. Зелений борщ  – наочний приклад. Традиційно цей борщ варять із щавлем, однак не менш смачним і корисним він буде також зі шпинатом, левурдою, кропивою і м’ятою.

Зі шпинатом

  • Морквина,
  • 2 цибулини,
  • 2 картоплини,
  • по одному пучку шпинату,
  • петрушки й зеленої цибулі,
  • 2 яйця,
  • лавровий лист,
  • 2 ст. л. олії,
  • сіль,
  • перець.

Одну цибулину й половину морквини почистити. Моркву порізати на товсті кільця, цибулю залишити цілою. Покласти овочі в каструлю, залити 1 л води, додати лавровий лист, посолити. Довести до кипіння й варити овочевий бульйон 20 хв.

Зварити яйця.

Коли бульйон буде готовий, дістати шумівкою овочі й лавровий лист, бульйон залишити на маленькому вогні. Другу половину морквини, цибулину, що залишилася, і картоплю порізати на дрібні кубики.

Пучок шпинату, петрушку й зелену цибулю добре помити і крупно порізати. Покласти всі овочі й зелень у каструлю з бульйоном, довести до кипіння. Додати олію і варити 10-15 хв., доки картопля й морква будуть готові.

Розлити борщ у тарілки й додати в кожну по великій скибочці яйця.

Зі щавлем і кропивою

Зелений борщ зі щавелем і кропивою
  • 2 л води,
  • 400 г м’яса,
  • 3 картоплини,
  • 100 г рису,
  • 3 яйця,
  • по пів пучка щавлю і молодої кропиви,
  • сметана,
  • сіль,
  • перець.

М’ясо помити й залити холодною водою. Довести до кипіння, зняти піну й варити до напівготовності. Картоплю почистити й порізати на кубики, додати в бульйон разом із промитим рисом. Присмачити сіллю і перцем.

За 10 хв. до кінця приготування додати подрібнену зелень. Дістати з бульйону м’ясо, порізати на шматки й покласти назад. Знову довести до кипіння й зняти з вогню. Подавати зі сметаною і половинками варених яєць.

Найпопулярніша після щавлю зелень у борщ – це, мабуть, кропива: молода, не дуже жалюча й вітамінна.

З руколою і кефіром

  • 300 г свинячих кісточок,
  • 5 картоплин,
  • цибулина,
  • 4 яйця,
  • 500 мл кефіру,
  • пучок руколи,
  • кропу і зеленої цибулі,
  • сметана,
  • олія,
  • чорний мелений перець,
  • мелений коріандр на кінчику ножа,
  • лавровий лист.

Кістки ретельно помити і зварити, додавши лавровий лист. Картоплю почистити й порізати на невеликі кубики. Цибулю дрібно порізати. Руколу помити й порізати, але не дуже дрібно. Зелену цибулю і кріп дрібно порізати.

Яйця зварити й порізати на кубики. Трохи обсмажити цибулю на олії.

Коли кістки практично зваряться, покласти картоплю, варити 15 хв. Додати руколу, яйця і цибулю. Посолити, поперчити. Влити кефір і ретельно перемішати. Додати зелень, коріандр, лавровий лист.

За 5 хв. зняти з вогню й залишити настоюватися протягом 10 хв. Подавати зі сметаною.

Французький «борщ»

Це не зовсім борщ, однак завдяки наявності щавлю ми включили рецепт у нашу добірку.

  • 1,5 л води,
  • 400 г щавлю,
  • 400 г черствого білого хліба,
  • 375 мл молока,
  • 250 мл сметани,
  • 30 г масла,
  • сіль,
  • чорний мелений перець.

Дрібно порізати щавель. У каструлі з товстим дном розтопити масло, додати щавель і тушкувати, помішуючи, на маленькому вогні 10 хв.

Хліб порізати на дрібні кубики. Окремо закип’ятити воду й залити нею щавель, додати хліб, посолити за смаком. Знову довести рідину до кипіння, зменшити вогонь і варити, періодично помішуючи, 30 хв.

Змішати молоко і сметану, влити у «борщ», ретельно перемішати, поперчити за смаком, ще раз довести до кипіння й одразу зняти з вогню. Подавати гарячим.

«Погляд часу» №17-23.04.2020

Передплата онлайн
FacebookTwitterPinterest
Теми:

1 коментар до “Зелені борщі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *