Зелений чи чорний: який чай вибрати?
Зелений чи чорний? Який чай вибрати і як правильно заварювати?

Зелений чай: напій довгожителів
Корисні властивості. Одними з найпотужніших компонентів зеленого чаю є поліфеноли, що здатні уповільнити процес старіння й одночасно зміцнити імунну систему. Напій також має антисклеротичну дію, тонізує і стабілізує вироблення інсуліну. Щоденне споживання зеленого чаю дозволяє зменшити артеріальний тиск.
Протипоказання. Напій не рекомендується вживати людям зі зниженим тиском. Не можна пити зелений чай натще, оскільки його вживання може спровокувати розвиток виразкової хвороби та порушення режиму роботи печінки.
Як правильно заварювати? Обдайте заварник окропом і засипте чай у пропорції: 1 ч. л. сушеного листя на 1 скл. води. Щоб чай зберіг свої корисні властивості, заливати його потрібно не окропом, а гарячою водою (приблизно 80 °С). Настоювати потрібно приблизно 1-3 хв., бо чим довше заварюється листовий чай, тим сильніше він гірчить. Максимальна кількість використання однієї заварки – 2-3 рази, а ось випивати рекомендується не більше трьох чашок (без цукру та меду) протягом дня.
Чорний чай: стимулює роботу мозку
Корисні властивості. Вживання чорного чаю стимулює роботу мозку, що знижує ризик захворювання на деменцію людей похилого віку. Напій корисний і для нормалізації мікрофлори кишківника. Коли вас мучить діарея, що ви робите? П’єте міцний чорний чай із сухариками.
Чорний чай також знижує рівень холестерину та цукру в крові. Він добре тонізує, за вмістом кофеїну він не поступається каві. Вживання гарячого чорного чаю знижує ризик розвитку глаукоми в літньому віці. Примочки із заварки чорного чаю допомагають при болі та різі в очах, має заспокійливий ефект.
Протипоказання. Не рекомендується людям похилого віку вживати міцно заварений чорний чай, оскільки, збуджуючи нервову систему, він призводить до звуження судин, що у свою чергу може призвести до утворення тромбів. Перепад артеріального тиску не рекомендується людям у віці, які страждають на цукровий діабет, тому в даному разі краще відмовитися від чорного чаю на користь зеленого.
Як заварювати? Заварювати напій потрібно з розрахунку: 1 ч. л. чорного чаю на 1 скл. гарячої води (не можна використовувати окріп) і настоювати не більше 3-5 хв. Якщо заварювати довше, то чай набуде характерної гіркоти і втратить свої корисні властивості. Заварювати ту саму заварку не рекомендують більше двох разів. Проте між першим та другим заварюванням чаю має пройти не більше 10-15 хв. Якщо цю умову порушити і спробувати долити –підігрітий окріп не через 10 хв., а пізніше, або доливати його в кілька прийомів, то це вже вийде зовсім не чай… Не можна пити чай із заварки, яка постояла кілька годин, або хоча б просто остигла.
«Погляд часу» №4-20.01.2022
Читайте також: Чай для чоловічого здоров’я