«Жгучка», яка цінніша семи лікарів

Кропива

Як тільки весняне сонечко починає прогрівати землю, серед торішньої сухої трави пробиваються зелені стебельця кропиви. Усім відомо, як боляче пече кропива, не випадково у народі її називають жигалка, жгучка, але не всі знають, наскільки це корисна лікарська рослина.

Листя кропиви – комора вітамінів. Аскорбінової кислоти у них у чотири рази більше, ніж у лимонах, а вітаміну К більше, ніж у шпинаті й у капусті. Крім того, у кропиві містяться ефірні олії, цукор, білки, органічні кислоти, дубильні речовини. А пече вона тому, що у жорстких волосках, що покривають її стебло і листя, міститься мурашина кислота.

Народна мудрість говорить, що кропива цінніша семи лікарів. І це зовсім не перебільшення. Кропива загоює рани, активізує обмін речовин, покращує склад крові, знімає алергічні реакції і лихоманку, сприяє росту волосся. Вона корисна при діабетові, атеросклерозові, покращує роботу серцево-судинної системи. Народна медицина рекомендує вживати кропиву у вигляді свіжого соку, настою чи відвару. Сік можна отримати за допомогою соковижималки, його призначають по 20 крапель (1 ч. л.) на 1/4 скл. теплої води чи молока за 15-30 хв. до їди 3 рази на день. Настій роблять так: 10-20 г сухого листя заливають 1 скл. окропу у термосі і настоюють протягом години, а потім проціджують. Якщо таку ж кількість листя і води довести до кипіння, настояти і процідити – отримаємо відвар. І настій, і відвар приймають по 2-3 ст. л. за 20 хв. до їди 3-5 разів на день.

При внутрішніх кровотечах добре приймати сік кропиви у поєднанні з соком деревію. Сік, настій і відвар кропиви застосовують і зовнішньо для лікування ран, трофічних виразок, опіків. До рани прикладають шматочок марлі, змочений соком, розім’яте листя кропиви, перед застосуванням його потрібно промити кип’яченою водою. Народна медицина рекомендує натирати хворі суглоби соком кропиви, то ж застосовують при подагрі та радикулітові.

При хронічних захворюваннях шкіри можна застосовувати зовнішньо настій квіток кропиви.

Передплата онлайн
FacebookTwitterPinterest