Жито як сидерат, очищає ґрунт

Жито як сидерат
Жито як сидерат, очищає ґрунт

Про користь жита як сидерат* чудового зеленого добрива написано вже чимало. До того ж воно пригнічує ріст різних бур’янів (навіть багаторічних) і оздоровлює ґрунт.

Сіяти його бажано на ділянці, яка планується під культури, що пізно висаджуються (гарбузові, перець, томати, пізня капуста), аби наступного року у нього було достатньо часу для формування зеленої маси. Зробити це потрібно у кінці серпня – на початку вересня. Сіяти найкраще рядами через 15 см, закладаючи насіння у ґрунт. Норма висівання – 1,8 кг на сотку. Жито не дасть можливості перезимувати збудникам хвороб та шкідникам овочевих культур, що збереглися у ґрунті і на рослинних залишках, тим самим дещо знизить їхню кількість.

Завдяки речовинам, які виділяються його корінням, у землі знижується чисельність нематод.

Жито може зносити низькі температури і зимувати без втрат. Під снігом озиме жито дихає і не гине. Важливо, щоб його шар був не надто товстим або, навпаки, тонким. У першому випадку витрачається зайва енергія на дихання, і до весни рослини можуть ослабнути і загинути. У другому – вони можуть вимерзнути. Навесні відразу ж після сходження снігу озиме жито йде у ріст. Тільки ґрунт підсохне, слід без зволікання перекопувати ділянку.

Ця культура сильно висушує землю, а запас вологи ще потрібен для живлення овочів. Напередодні перекопування рослини можна подрібнити сапкою чи плоскорізом і закласти у землю на невелику глибину, щоб на момент посадки овочів основна їхня маса вже перегнила у ґрунті. Жито дає до 200-300 кг зеленої маси на сотку. Бадилля можна також скосити і закласти у компостну купу, але корені видаляти не слід. Вони проникають на глибину до 1,5 м і більше, дістають поживні елементи з важкодоступних сполук і виносять їх із глибоких ґрунтових шарів наверх. При цьому ще й розпушують землю. А через півтора-два тижні, коли зелена маса рослин встигне злегка розкластися, можна висаджувати основну культуру. Наступного року після жита картоплю краще не висаджувати, а вирощувати пасльонові та гарбузові культури. Таким чином здійснюватиметься сівозміна.

*Сидерати (зелені добрива) — рослини, які тимчасово вирощують на вільних ділянках ґрунту з метою поліпшення структури ґрунту, збагачення його азотом та пригнічення росту бур’янів. Зазвичай, сидерати вирощуються в окремий період часу, а потім проорюються та змішуються з ґрунтом у недозрілому виді, або незабаром після цвітіннасоціюються з органічним сільським господарством і вважаються необхідними для систем з однолітніми культурами, які хочуть зробити стійкими. Традиційно практику використання сидератів можна віднести до циклу парування землі в сівозміні, який використовується для відпочинку землі.

 

Передплата онлайн
FacebookTwitterPinterest

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *