Зимова підгодівля бджіл
Зазвичай для підгодівлі бджіл використовують цукровий сироп, але годувати ним бджіл у зимовий час, нехай навіть густим, особливо коли бджоли зимують на волі, не рекомендується. Найкраще у цей час згодовувати їм цукор у вигляді льодяника чи у вигляді кормової пасти, так званої канди.
Готують льодяники для бджіл у такий спосіб. У мідний посуд (каструлю чи таз для варіння варення) наливають гарячу воду, всипають однакову по вазі з водою кількість цукрового піску і добре все розмішують. Перш ніж довести розчин до кипіння, потрібно переконатися у тому, що увесь цукор розчинився, інакше його залишки можуть пригоріти і, зіпсувавши колір і смак льодяника, зробити його непридатним для підгодівлі.
Розчин кип’ятять на легкому вогні і постійно помішують. Вода починає випаровуватися, і сироп густіє. Для того щоб дізнатися, коли треба закінчувати варіння, потрібно з ложки чи палички краплі сиропу пустити у холодну воду. Якщо сироп готовий, то краплі у воді застигають і робляться крихкими, а взяті у рот, стають липкими і в’язкими. Приготовлений сироп розливають у форми таких розмірів, щоб плитки вийшли товщиною 4-5 см. Добре зварений льодяник прозорий і має бурштиновий колір.
Годування бджіл льодяниками у рамкових вуликах не представляє складності, оскільки отримані плитки-льодяники кладуть або прямо на верхні бруски рамок безпосередньо над клубом бджіл, або ж під край плиток підкладають 3-4 брусочки товщиною близько 8-10 мм. Це потрібно для того, щоб під плитками утворився прохід для бджіл. Зверху плитки покривають полотнинкою, а гніздо утеплюють подушкою.
Роман Северин