Зміцнюємо зуби й кістки горіхами, виводимо шлаки за допомогою грушок
Вересень – це не лише сезон багатьох смаколиків, але й сприятливий період для оздоровлення організму.

Груші. Ці плоди ефективно збивають температуру, оскільки в них є саліцилова кислота, яка має жарознижувальний ефект. Груші – це також непогана профілактика недокрів’я через те, що в них багато фолієвої кислоти. Тому варто їсти їх літнім людям. Частіше тіште себе зрілими плодами. Якщо груша буквально тане в роті й розтікається в долоні, то вона сприятиме виведенню шлаків.
Але не варто їсти стиглі груші при підвищеній функції щитовидної залози. Вони лише посилять проблему, оскільки містять багато йоду і можуть викликати йодне отруєння. Також не варто споживати їх до або після м’ясних страв. Поєднання м’яса та груш викликає застій у верхніх відділах кишківника і призводить до небажаного бродіння. Із цієї ж причини не потрібно змішувати груші з яйцями. А ось недозрілі, кислуваті плоди можуть викликати закреп.
Горіхи. Жінкам слід частіше тішити себе горішками – у них багато вітаміну Е, необхідного для стабільної роботи яєчників. А ще в них вдосталь фолієвої кислоти. Горіхи корисні й тим, у кого слабкі кістки й зуби, адже вони – джерело кальцію.
Жінки, які приймають гормональні протизаплідні пігулки, зазвичай страждають від дефіциту магнію, потрібного для міцних нервової і серцево-судинної систем. Горіхи ж цей дефіцит заповнюють.
Яблука. Ці плоди помічні при алергії. Пектини в яблуках знижують сприйнятливість організму до алергенів. Для зовнішнього лікування екземи та псоріазу роблять коктейль із тертої м’якоті яблука, збитої із білком курячого яйця. Він прискорює процес оновлення клітин шкіри. Яблука допомагають кращому засвоєнню залізовмісних препаратів, а сушені яблука містять калій, незамінний для сердечників.
Але слід пам’ятати, що пектини й клітковина стимулюють викид шлункового і кишкового соку, що призводить до сильного подразнення слизової оболонки шлунково-кишкового тракту. Ось чому яблука треба виключати при загостренні виразок, гастритів, колітів. Для кращого ефекту слід їсти ці плоди зі шкіркою. У ній є пектини, які виводять холестерин.
Виноград. Купуйте бордові ягоди – у них більше антиоксидантів, які допомагають боротися з різними недугами, ніж у білих або зелених.
Мед. Його краще спожити протягом 6-12 місяців після збору. Саме у цей період у меді зберігається максимум ферментів, вітамінів і мікроелементів. Якщо давати його разом із сиром дитині старше 5 років (при відсутності алергії на продукти бджільництва), то ця суміш зміцнить її кісткову систему. А тим, хто хоче омолодитися, слід вживати липовий мед. Він містить біофлавоноїди і фітогормони, яких багато саме у цьому меді.
Тим, хто хоче схуднути, варто з’їдати трохи меду до їди. Це дасть відчуття насичення і не дозволить переїсти потім.
Ніколи не розбавляйте мед теплою водою, не кажучи вже про чай або окріп. Такий продукт втрачає цілющі якості, перетворюючись просто в солодку водичку. Мед краще їсти окремо, і якщо вже запивати, то лише водою кімнатної температури. Робити це слід за годину чи після прийому їжі. Але не варто їсти більше 2 ч. л. на день.
По-перше, мед підвищує рівень цукру, що впливає на підшлункову залозу, а по-друге, дуже калорійний.
«Погляд часу» №38-16.09.2021