Знайомимося з новими модними крупами
Різноманітність продуктів дає нам можливість щодня готувати безліч цікавих і смачних страв.
Булгур
Він родом із Близького Сходу. Це крупа з обробленої окропом, висушеної і пропареної твердої пшениці. Зерна сушать на сонці, лущать і дроблять. Особливо популярний він у Вірменії, Індії та в усіх країнах Середземномор’я. Перед варінням булгур можна швидко обсмажити на олії – це значно покращує смак страви. Крупа чудово підходить до овочів, тому її часто додають до салатів або ж використовують як гарнір. Вариться близько 20 хв.
Кус-кус
Ця крупа потрапила до нас із Тунісу й Марокко. Вона дуже швидко готується: достатньо залити її окропом, зачекати 5 хв. і каша буде готовою до вживання. До кус -кусу можна додавати фрукти, лимонну цедру, овочі, сухофрукти. Спочатку цю крупу виготовляли з проса, зараз – з манної крупи, одержаної з твердої пшениці. Найкращий варіант приготування – на парі. Так каша ніколи не розвариться і збереже вітаміни. Часто з кус-кусу роблять запіканки та додають його у випічку.
Кіноа
Індіанці давно знайомі з цим продуктом і називають його «золотим зерном». Кіноа родом із Південної Африки. Ця крупа корисна тим, що в ній міститься велика кількість білка. Її варять так, як і рис, проте практично не солять, оскільки від природи ці зернятка вже трохи солонуваті. З кіноа можна приготувати безліч корисних і смачних страв. Якщо ж його заздалегідь замочити в холодній воді на кілька годин, то смак буде м’якшим.
Ідеальне співвідношення води й крупи – 2 : 1. Каша готується швидко – на маленькому вогні близько 15 хв. У процесі її об’єм збільшується в кілька разів, тому слід продумано підбирати посуд. Кіноа хороший не тільки як гарнір, але і як основний інгредієнт для теплих салатів і супів.
Погляд часу №14-02.04.2020