Золоті правила вирощування солодкого буряка

Для буряка найкраще підходить пухкий і поживний ґрунт. Цей коренеплід дуже любить тепло, тому висаджувати його необхідно вже в добре прогрітий ґрунт. Якщо ж буряк буде формуватися у холоді і при температурі нижче 12 °C, то він у результаті стане дерев’янистим і мало придатним до вживання.

Як виростити солодкий буряк

Для висадки буряка потрібно вибирати відкриті ділянки. У тіні виростити смачний буряк буде куди складніше, навіть якщо всі інші необхідні умови будуть дотримані.

Ґрунт повинен бути в міру кислим. Перевірити кислотність можна, наприклад, за допомогою лакмусового папірця, який легко придбати у будь-якому садовому магазині. Якщо ґрунт потрібно розкислювати, то це можна зробити за допомогою золи, крейди, вапна чи доломітового борошна. У кислому ґрунті буряк зростатиме погано.

Важливо знайти баланс із кількістю вологи. Адже через поганий полив м’якуш буряка грубіє, що погано позначається на його смакових якостях. А велика кількість води зробить коренеплід вразливим для шкідників, та й зберігатися такий буряк буде менше.

Роблять помилку і ті городники, які щороку садять буряк на одному і тому ж місці. А потім ці люди дивуються, що отримали невиразний і за зовнішнім виглядом, і за смаком продукт.

Висаджувати буряк краще туди, де рік тому росли квасоля, горох, кавуни, гарбуз, картопля чи помідори. А якщо на деяких ділянках вирощували капусту, моркву чи шпинат, то буряк тут краще не садити найближчі років п’ять.

Коли у середині літа коренеплід починає активно рости, можна внести настій кропиви.

До слова, це домашнє добриво відмінно підходить майже для будь-якої городньої культури крім бобових, цибулі або часнику (ці рослини воно пригнічує).

Зробити добриво нескладно. Попросту подрібнити гілки і листя молодої кропиви, пересипати їх у пластикову або дерев’яну ємність (металеву краще не брати) і залити теплою водою. Щодня помішувати, і через два тижні відмінне добриво для городу буде готове.

Після добрива з кропиви через 2-4 тижні городники вносять ще одне добриво. Для нього потрібні тільки 2 скл. деревної золи, 1 ст. л. морської або кам’яної солі і 10 л води. Такою сумішшю просто поливають буряк під корінь.

«Уют» №28-8.07.2021

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *