Зустрічаймо Масницю
«УЮТ» №9-2019
Чи любите ви млинці так, як любимо їх ми? Риторичне питання.
Що ми знаємо про млинці? Вони тонкі, готуються з рідкого пшеничного тіста й займають чимало часу: чим вище млинцева стопка – тим краще! Для цінителів млинцевого мистецтва ми зібрали кілька класних рецептів. Млинці з цибулею, манні, сонячні млинці й навіть млинці на пиві вас приведуть у захват. Готуйте й святкуйте Масницю з задоволенням!
Млинцева запіканка з шинкою і сиром
Соус бешамель зручніше готувати заздалегідь.
- Яйця – 4 шт.,
- борошно – 200 г,
- олія – 40 мл,
- молоко – 500 мл,
- сода – 1 щіпка,
- шинка – 300 г,
- твердий сир – 180 г,
- пармезан – 30 г,
- соус бешамель – 250 г,
- сіль,
- цукор – 1 ст. л.
Приготуйте млинці. Збийте яйця з сіллю й цукром. Улийте молоко, олію, потім борошно з содою. Розмішайте, щоб не залишилося грудочок. Накрийте миску плівкою й залиште на 30 хв. Випікайте млинці на сухій сковороді.
Шинку й сир наріжте тонкими скибочками. По центру кожного млинця викладіть по скибочці шинки й сиру, підверніть краї, щоб вийшов конвертик. Конвертики викладіть у глибоку форму для запікання (можна у 2 поверхи), залийте соусом бешамель і посипте пармезаном. Запікайте 20 хв. при 200 °С.
Млинці «Сонячні»
Сонячними їх робить не пара курячих яєць, а куркума. Додаючи трохи так званого індійського шафрану, ви отримуєте страву не просто яскравою, а й смачою.
- Молоко – 1 л,
- борошно – 300 г,
- олія – 70 мл,
- цукор – 100 г,
- сода – 0,5 ч. л.,
- сіль – 0,5 ч. л.,
- куркума – 1 ч. л.,
- вершкове масло – 50 г,
- банан.
Розімніть банан виделкою, змішайте його з 0,5 л молока, содою, сіллю, цукром. Усипте борошно в кілька підходів. Отримаєте сметаноподобне тісто.
Окремо закип’ятіть 0,5 л молока, а потім улийте в нього вже готове тісто. Додайте куркуму й олію. Смажте на сухій сковороді. Складаючи млинці стопкою, змащуйте кожен вершковим маслом. Що стосується начинки для млинців із куркумою, будь-який джем буде ідеальним рішенням.
Млинці на темному пиві
Ця страва для справжніх чоловіків і справжніх цінителів хмелю. До таких млинців відмінно підійдуть начинки з м’яса чи риби. Для приготування таких млинців вибирайте ароматні сорти пива.
- Пшеничне борошно – 200 г,
- житнє борошно – 50 г,
- темне пиво – 350-450 мл,
- жирна сметана – 100 г,
- яйця – 2 шт.,
- цукор –2 ст. л.,
- сіль – 1 ч. л.,
- олія – 3 ст. л.
Яйця з цукром збийте в пишну піну. Продовжуючи збивати, улийте сметану, половину пива. Акуратно всипте спочатку просіяне пшеничне, потім житнє борошно. Вимішайте, щоб не було грудок. Далі влийте решту пива й олію. Накрийте миску з тістом рушником і залиште на 30 хв.
Сильно розігрійте сковороду, змащену олією. Тісто налийте на сковороду тонким шаром і випікайте на середньому вогні.
Якщо хочеться покуштувати не просто млинців із маслом, то можна приготувати начинку й загорнути її в кожен млинець. А якщо прошарувати начинкою стопку млинців і запекти в духовці, то можна отримати справжнісінький торт. Пропонуємо вам декілька варіантів начинки для млинців.
Начинка грибна з сирним соусом для млинців
- Печериці – 500 г,
- твердий сир – 250 г,
- цибулина, борошно – 2 ст. л.,
- сметана – 2 ст. л.,
- молоко – 1,5 скл.,
- сіль і перець за смаком,
- олія для смаження.
Печериці й цибулю дрібно наріжте й обсмажте на олії. Додайте борошно й перемішайте. Потім улийте молоко, введіть сметану, посоліть і поперчіть. Ретельно перемішайте й доведіть до кипіння.
Намастіть начинкою млинці, загорніть їх рулетами й укладіть у форму для запікання. Посипте тертим сиром і відправте в духовку при 200 °С на 15 хв.
Шоколадний соус для млинців
Щоб перетворити звичайні млинці або оладки на витвір мистецтва, приготуйте до них щедру поливку – медово-шоколадний соус. Це не займе багато часу: всього 20 хв. на цілий стакан апетитної суміші. Магазинні підливи сильно програють домашній смакоті: наш шоколадний соус для млинців натуральний і не містить ні консервантів, ні ароматизаторів. Вам знадобиться плитка гіркого шоколаду й рідкий мед.
- Чорний шоколад – 110 г,
- вершки – 150 мл,
- цукор – 0,5 скл.,
- мед – 3 ст. л.,
- вершкове масло – 2 ст. л.,
- сіль,
- ванільний цукор – 1 ч. л.
Дрібно розкришіть або наріжте плитку шоколаду. Засипте половину стружки в невелику каструльку, додайте мед, цукор, вершки, масло й щіпку солі. Поставте на вогонь. Помішуючи соус, дочекайтеся утворення бульбашок по краях.
Зменшіть вогонь і варіть суміш ще 7-10 хв., інтенсивно помішуючи. Потім приберіть каструльку з плити, додайте решту шоколаду з ванільним цукром й ретельно перемішайте, щоб не залишилося грудочок. Остудіть шоколад і продовжуйте помішувати ще 5 хв., поки соус не загусне.