Зустрічаємо Різдво!

Новий рік приводить за собою один з найсвітліших релігійних свят – Різдво Христове.

6 січня 40-денний Різдвяний піст закінчується Святим вечором, під час якого сім’я збирається за стіл для святкової вечері.

За давньою традицією на Святвечір прийнято готувати 12 страв, але все частіше господині хочуть урізноманітнити святковий стіл і поряд із традиційними звертають увагу на нові цікаві страви.

Різдвяна кутя

Різдвяна кутя

Ваше Різдво буде ідеальним, якщо приготуєте справжню українську кутю. Королева чарівної вечері з насиченим присмаком меду просто тане у роті.

  • Пшениця шліфована – 200 г,
  • мак – 120 г,
  • цукор – 1 ст. л.,
  • сіль – 5 г,
  • мед – 3 ст. л.,
  • родзинки – 100 г,
  • волоські горіхи – 100 г,
  • сушені вишні або курага – 100 г.

Пшеницю промити, поки вода не стане прозорою. Висипати пшеницю у каструлю, долити 2 скл. води і варити 30-40 хв. Коли закипить, зробити маленький вогонь, накрити кришкою, пшеницю помішувати кожні 10 хв. Через 20 хв. після початку варки всипати сіль. Залишити, щоб вихолоняла.

Мак промити, пересипати у каструлю, налити 1,5 скл. води і варити приблизно 30 хв. Злити надлишкову воду, почекати, щоб охолонув. Змішати мак із цукром і розтерти у макітрі (блендером або на м’ясорубці), до появи білого «молочка».

Родзинки залити гарячою водою на 7 хв., злити воду та викласти на серветку, щоб забрати вологу. Якщо у вас є сушені вишні без кісточок, залити їх на 5 хв. окропом і викласти на серветку.

Подрібнити волоські горіхи і підсмажити на сковорідці до золотавого кольору. Курагу порізати кубиками. Змішати усі інгредієнти. Медову заливку слід готувати перед подаванням куті до святкового столу. Розвести мед у мисці з теплою водою (не вище 40 градусів) із розрахунку 60 мл води на 1 ст. л. меду. Залити кутю медовою заливкою, перемішати і подавати до столу.

 

Свинячі реберця у червоному вині

Свинячі реберця у червоному вині

  • Свинячі реберця – 700 г,
  • цукор – 100 г,
  • вино червоне – 200 г,
  • оцет яблучний – 50 г,
  • томатний соус – 2 ст. л.,
  • томатная паста – 2 ст. л.,
  • сіль,
  • перець чорний мелений – за смаком.

Духовку розігріти до 180 градусів. Ребра промити та висушити. Помістити їх у форму для запікання і натерти їх із кожного боку сіллю і перцем. Додати у форму 150 мл води, накрити форму фольгою і відправити у духовку на 1 год. (температура 150 градусів).

Тим часом приготувати винний соус. У сковороду вилити вино, оцет, додати цукор, трохи перцю. Також додати томатний соус і томатну пасту, перемішати і варити на повільному вогні 15 хв. Соус повинен стати повністю однорідним.

Вийняти форму з реберцями з духовки, зняти фольгу. Кулінарним пензлем змастити реберця підготовленим соусом і відправити у духовку ще на 30 хв. (температура 180 градусів).

Подавати їх гарячими.

 

Різдвяний пиріг із журавлиною

Різдвяний пиріг із журавлиною

Різдвяний пиріг по-англійськи відмінно впишеться у концепцію слов’янського святкування Різдва. Страва з незвичайним поєднанням м’яса, сиру і кислих ягід.

  • Шинка (або куряче філе) – 220 г,
  • журавлина – 150 г,
  • сир гауда – 100 г,
  • яйце – 4 шт.,
  • вершки – 50 мл,
  • молоко – 50 мл,
  • борошно – 200 г,
  • вода – 80 мл,
  • сіль – 1 щіпка.

Для тіста змішати борошно з 1 яйцем, попередньо розтопленим вершковим маслом, водою і сіллю. Отримане тісто загорнути у харчову плівку і залишити у холодильнику на 30 хв.

Порізати шинку на шматочки і підсмажити на сковороді. Додати сушену журавлину. Збити 3 яйця з молоком і вершками. Додати у суміш ковбасу і журавлину.

Дістати тісто, злегка розімнути його і розкатати у пласт середньої товщини на присипаній борошном поверхні. Викласти тісто у змащену маслом і присипану борошном круглу форму і сформувати бортики. Зробити проколи виделкою.

Розігріти духовку до 200 градусів. Натерти сир і посипати ним дно пирога. Акуратно влити начинку у пиріг. Випікати киш протягом 45 хв., після виключення духовки залишити пиріг всередині ще на 10 хв.

 

Різдвяне печиво

Різдвяне печиво

Смачнезна святкова класика, якою ще ніхто не був розчарований. І смачно, і красиво водночас.

  • Масло вершкове – 120 г,
  • борошно – 240 г,
  • фундук – 100 г,
  • цукрова пудра – 120 г,
  • жовтки яєчні – 2 шт.,
  • розпушувач для тіста – 5 г,
  • повидло – 100 г,
  • пудра цукрова для присипання – 25 г,
  • кориця мелена – 0,2 ч. л.

Горіхи підсушити у духовці та подрібнити до стану борошна. М’яке вершкове масло збити з цукровою пудрою до пишної маси. Не припиняючи збивання, по одному додати жовтки. У кінці вручну вмішати пересіяну суміш із борошна, горіхового борошна, розпушувача, кориці.

Зібрати тісто у кулю, загорнути у харчову плівку і відправити у холодильник на 1-2 год. Далі між двома листами пергаменту розкатати тісто у пласт товщиною 3-4 мм. Вирізати із тіста круги діаметром 4-5 см. У половини кругів всередині вирізати фігурні отвори у вигляді зірочки.

Випікати на деку, застеленому пергаметом, приблизно 10 хв. до золотистого кольору. Охолодити. Кружечки з отворами присипати згори цукровою пудрою. Кружечки без отворів змастити тонким шаром повидла. Скласти заготовки по двоє, викладаючи заготовку з отвором на заготовку з джемом.

«УЮТ» №1-2020

Передплата онлайн
FacebookTwitterPinterest

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *