Зустрічаємо святого Миколая

Зустрічаємо святого Миколая

Зустрічаємо святого МиколаяТак уже повелося, що для діточок свято святого Миколая – найсмачніший день у році. Діти намагаються дізналися, який сюрприз їм готують, а дорослі ламають голову над тим, чого бажають їхні діти. Пропонуємо об’єднати зусилля та приготувавши святкові ласощі разом..

Усі ми прекрасно розуміємо, що солодощі з’являються у дітей під подушками, – справа рук дбайливих бабусь. Купити їх, звичайно ж, простіше, але приготувати, та ще й разом із власними онуками, уже повірте, – затія більш цікава. Отже, зустрічаємо Миколая солодощами, приготовленими власноруч.

Миколайчики

  • Маргарин – 125 г,
  • яйця – 2 на тісто + 1 білок для прикраси,
  • мед – 2 ст. л.,
  • сода – 1/2 ч. л.,
  • цукор – 1 скл.,
  • борошно – 2,5-3 скл.,
  • для любителів – можна додати у тісто тертий мак.
Миколайчики
Миколайчики

Маргарин поливаємо медом. Ставимо на водяну баню для розплавлення. Поки мед із маргарином плавляться, змішуємо цукор з яйцями і збиваємо до густої піни.

У розплавлений мед із маргарином додаємо соду – суміш починає сильно пінитися. Тонкою цівкою вливаємо яєчно-цукрову суміш, постійно помішуючи. Додаємо борошно – тісто має бути не рідким, але м’яким і пластичним. Розкатуємо тісто у пласт товщиною 0,5-1 см, вирізаємо фігурки формочками чи за шаблоном. Розкладаємо на деко (підстеливши пергамент), і відправляємо у розігріту духовку при температурі 180 °С.

Печемо до рум’яності та запаморочливого запаху.

Тепер готуємо глазур: 1 білок, 200 г цукрової пудри, щіпка лимонної кислоти. Збиваємо у міцну піну, можна додати харчові барвники. Наносимо на Миколайчики глазур – як вам підкаже фантазія!

Сирний будиночок

  • Цукати – 100 г,
  • цукор – 0,5 скл.,
  • сметана густа – 5 ст. л.,
  • шоколад молочний – 100 г,
  • сир – 600 г,
  • печиво пісочне – 24 шт.,
  • какао – 1 ст. л.,
  • молоко – за смаком.
Сирний будиночок
Сирний будиночок

Обробну дошку подовженої форми застилаємо харчовою плівкою. Печиво (8 шт.) опускаємо у молоко і викладаємо у два ряди на дощечку – це буде фундамент сирного будиночка. Сир перемішуємо з цукром. Додаємо цукати. Перемішуємо. Сирну масу ділимо на дві частини. Шоколад розтоплюємо на водяній бані. Одну частину сиру перемішуємо з какао. Білу частину сиру викладаємо на печиво. На нього кладемо ще два ряди печива (8 шт.) і накриваємо його сирною масою з какао, формуючи її у вигляді даху. Закриваємо сир печивом. Розтоплений шоколад перемішуємо зі сметаною та покриваємо глазур’ю сирний будиночок. Відправляємо будиночок у холодильник, щоб глазур застигла. Готовий шоколадно-сирний будиночок посипаємо цукровою пудрою.

Пряникові чоловічки

  • Маргарин – 50 г,
  • цукор коричневий – 25 г,
  • імбир мелений (свіжий) – 1 ч. л.,
  • сода – 0,5 ч. л.,
  • борошно – 100 г,
  • родзинки – за смаком.
Пряникові чоловічки
Пряникові чоловічки

Розм’якшений маргарин збиваємо з цукром. Додаємо імбир і перемішуємо. Борошно просіваємо, додаємо соду і перемішуємо з маргарином. Готове тісто викладаємо на дошку, посипану борошном і продовжуємо місити, додаючи борошно. Готове тісто розділяємо на 36 частин. З одного шматочка формуємо голову, із двох – тонкі ковбаски для рук, із решти трьох – розкатуємо поліно для ніг і тулуба. Кладемо на деко і притискаємо зверху. Із родзинок робимо очі та ґудзики. Запікаємо протягом 10-12 хв. при температурі 100 °С.

Медові пряники

  • Борошно – 334 г,
  • мед – 134 г,
  • пудра цукрова – 134 г,
  • яйця – 1,5 шт.,
  • олія – 67 мл,
  • сода – 0,5 ч. л.,
  • прянощі (мускатний горіх, кориця, ванілін, аніс, гвоздика) – 0,5 ст. л.
Медові пряники
Медові пряники

Просіваємо борошно і змішуємо його з медом, цукровою пудрою, яйцями, олією, содою і прянощами. Добре вимішуємо тісто, загортаємо у плівку і залишаємо на добу.

Після цього тісто знову вимішуємо і розкатуємо у тонкий пласт. Вирізаємо формочками фігурки, робимо у них отвори для нитки і випікаємо у розігрітій духовці 8-10 хв. Готові пряники можна змастити будь-якою глазур’ю.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *