Звичайне диво – гречка

Споживаючи гречану кашу, ми навіть не підозрюємо, що ця проста і звичайна страва – чудо природи.
Усі каші корисні, але, на думку дієтологів, краща з кращих – саме гречка.
Заліза, фосфору, салія, цинку, міді, кальція, бору, магнію, йоду, нікелю, кобальту у гречці у 3,5 рази більше, ніж у інших крупах. У достатній для людини кількості є вітаміни В1, В2, РР, поживних речовин у процентному відношенні міститься дуже багато: білка – 13-15 %, крохмалю – до 70 %, цукрів – до 2-2,5 %, 2,5-3 % жирів і 1,1-1,3 % клітковини. Висока калорійність гречки дає відчуття ситості і підходить для людей, вимушених звертатися до дієтичного харчування. Гречка дуже корисна при порушенні обміну речовин, підвищеному холестерині, при ослабленому імунітеті, при серцево-судинних захворюваннях, атеросклерозі, захворюваннях печінки.
Не варто думати, що з гречки можна приготувати тільки кашу – усе залежить лише від фантазії і кулінарного уміння. Гречана каша чудово поєднується з грибами, м’ясом, молоком. Додавши сухофрукти, сметану, яйця, отримуємо прекрасний і абсолютно оригінальний пудинг.
Можна приготувати навіть оладки, а з гречаного борошна виходять дуже смачні вареники з м’ясом. Не варто забувати про такі страви, як крученики – це загорнута у відбиті яловичі чи свинячі антрекоти гречана каша з грибами, яйцем, цибулею.
Піклуючись про здоров’я, не варто відмовлятися від смачної їжі. І якщо наші предки пронесли любов до гречки крізь століття, чому б і нам не скористатися їхньою мудрістю і досвідом? Давайте спробуємо бути здоровими завдяки такому звичайному диву!