Звідки в Україну завозять харчові продукти

Звідки в Україну завозять харчові продукти
Звідки в Україну завозять харчові продукти

«УЮТ» №21-2019

На початку травня в Україні стрімко подорожчали овочі. За 1 кг цибулі потрібно було заплатити 40 грн. Така дорожнеча пояснюється тим, що цибулю, капусту та деякі інші овочі довелося завозити з країн Азії та Європи. Тому борщовий набір в Україні був дорожчим, ніж у Польщі. Звідки та в яких обсягах везуть до країни чорноземів картоплю, капусту, яловичину та інші харчові продукти?

Як виявилося, картоплю Україна імпортує з Нідерландів та Білорусі. З 1 січня по 30 квітня 2019 року, за даними ДФС, в Україну завезли 12 тис. 700 т картоплі на суму 4 млн 600 тис. доларів. Вражає сам факт, що нам доводиться платити валютою за картоплю, яку українським фермерам невигідно вирощувати, адже в Україні занизькі закупівельні ціни на врожай!

Цибулю цього року до нас везли з Узбекистану, Казахстану та Нідерландів. За 4 місяці було закуплено 63 тис. т цибулі на 16,3 млн доларів.

Ще один рекордсмен із подорожчання – капуста. Її привозять в Україну з Македонії, Італії та Нідерландів. З початку року ми імпортували 10,5 тис. т капусти на 5,7 млн доларів.

Важливі складові борщу – морква, столові буряки, редька, селера – займають лише 0,01 % імпорту й завозяться з Білорусі, Польщі та Ізраїлю. Якщо в Білорусі, на відміну від України, є сучасні пристосовані овочесховища, то в Ізраїлі та Нідерландах добре розвинене вирощування овочів у теплицях та парниках.

Помідори традиційно привозять із Туреччини (86 % усього помідорного імпорту), власне, як і огірки (71 %).

Гречка та просо прибувають із Казахстану (77 % від імпорту всіх круп), м’ясо та субпродукти птиці везуть із Польщі, Німеччини та Угорщини, а українська курятина їде до країн ЄС, швидко вибираючи встановлені квоти.

Свинину везуть із Польщі та Нідерландів, а яловичину доправляють із-за океану. Майже 60 % усього імпорту свіжої та охолодженої яловичини перебрали на себе США, які за 4 місяці поставили до України м’яса на 326 млн доларів. Більшість цієї продукції вважається елітною й потрапляє до ресторанів. Тому й везуть небагато – менш ніж півтонни.

Щодо мороженого м’яса, то яловичину до нас везуть із Литви (77 % усього імпорту мороженого м’яса), Білорусі (11 %) та Німеччини (6 %).

Найбільше в Україну привозять риби: понад 100 т на 123 млн доларів протягом січня-квітня привезли з Ісландії, Норвегії та США.

Як не дивно, але потрапляє в Україну навіть імпортне вершкове масло (400 кг за 4 місяці) з Нідерландів, Німеччини й навіть із Нової Зеландії. І це масло має бути золотим…

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *