Зимове обрізання дерев

Багато садівників віддають перевагу саме зимовому обрізанню дерев, адже поки рослини перебувають у стані спокою, знижується ризик травмувати їх. Сьогодні розповімо про деякі особливості зимового обрізання, яких необхідно дотримуватися, щоб процедура пройшла максимально вдало.

Зимове обрізання дерев

Узимку обрізаємо плодові дерева (яблуні, груші, вишні, сливи) та чагарники (барбарис, смородину, аґрус). Враховуючи час пробудження, спочатку обрізаємо зерняткові, потім кісточкові породи.

Обрізання теплолюбних культур (черешні, абрикоса) та чагарників, які цвітуть навесні (форзиції, бузку, азалії, рододендронів) радимо відкласти до весни.

Обрізання можна проводити з кінця січня до початку березня. Важливо встигнути до початку руху соку. Температура повітря має бути не нижче -5 °С. Робити можна формуючу, регулюючу, омолоджуючу та санітарну обрізки.

Правила обрізки:

  1. Уважно оглядаємо все дерево. Спочатку видаляємо сухі та хворі гілки, а також дзиги і поросль біля основи стовбура.
  2. Обрізаємо пагони, що ростуть усередину крони. Але не більше 1/4 від їх загальної кількості.
  3. Укорочуємо торішні гілки на 1/3, роблячи зріз над брунькою.
  4. Видаляємо гілки, що перехрещуються і труться.
  5. Забираємо нарости за їх наявності.
  6. Обробляємо всі зрізи спеціальною пастою (БлагоСад, РанНет), яка не загусає при низьких температурах.

«Уют» №4-26.01.2023

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *