Зимовий авітаміноз

Авітаміноз може завдати серйозної шкоди організму, і ми починаємо задумуватися про те, як підтримати нормальну роботу всіх систем нашого тіла, включаючи імунну систему, до весни. Як відомо, найкращою профілактикою застудних захворювань є вживання вітамінів, зокрема D, Е і С. Крім посилення імунітету, ці вітаміни допоможуть зберегти здоров’я шкіри та волосся, а також позбутися зайвої ваги.

Зимовий авітаміноз

Вітамін D бореться з вірусами

Це один із головних компонентів зимового вітамінного комплексу. Раніше його вважали чимось на зразок «допоміжного» вітаміну, який бере участь лише у засвоєнні кальцію, але останнім часом вітамін D «набув статусу» одного з найважливіших елементів для життєдіяльності всього організму.

Вітамін D в продуктах

Цей вітамін сприяє зниженню сезонних і світлових депресій, допомагає справлятися з хронічною втомою, бореться з ожирінням, а найголовніше – посилює імунітет у боротьбі з бактеріями та вірусами.

Водночас потрібно знати, що надлишок вітаміну D так само небезпечний, як і його брак. Надмірне його споживання може призвести до кальцинозу судин і серця, а також до сечокам’яної хвороби, тому щодо дозування слід проконсультуватися із сімейним лікарем.

Вітамін С – профілактика застуди

Про властивості цього вітаміну відомо давно – його виписували нам іще в дитинстві, варто було тільки підхопити якусь застуду.

Вітамін С ми можемо отримати з найпростіших продуктів – лимона, журавлини, шипшини, солодкого перцю, чорної смородини. І хоча пігулки з цим вітаміном діють ефективніше, натуральний вітамін кращий для нашого організму. Він добре впливає на роботу імунної системи.

Вітаміт С в продуктах

У разі вживання надмірних доз вітаміну С може зменшитися здатність крові до згортання, підвищитися тиск і порушитися обмін речовин.

Вітамін Е допомагає серцю та судинам

Це потужний антиоксидант, який міститься в овочах, фруктах, оліях, горіхах і пророщених злаках. Продукти з високим умістом вітаміну потрібно зберігати в затемненому місці, бо на нього погано діє світло.

Вітамін Е в продуктах

Вітамін Е перешкоджає процесу окислення «поганого» холестерину, який у результаті менше накопичується в артеріях.

Також цей вітамін має протизапальні та судинорозширювальні властивості, а в зимовий час прискорює одужання і допомагає впоратися з перевтомою, яка стає особливо відчутною зі зменшенням сонячних днів.

У разі тривалого дефіциту вітаміну Е можуть спостерігатися неврологічні порушення.

Зверніть увагу, що його надлишок може викликати атрофію кісткової тканини.

Крім того, передозування перешкоджає засвоєнню інших вітамінів.

Як правильно вживати вітаміни?

Вживати вітаміни потрібно щонайменше місяць, а вітамін D – два-три місяці. Вживати вітаміни краще вранці або вдень, через півгодини після їди, а запивати їх можна лише водою.

«Погляд часу» №3-14.01.2021

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *